5 tips om te weten wat je binnenkrijgt zonder dat je alles afweegt

Oehh, ik weet exact wat ik binnen krijg maar weeg niet alles af. Hoe ik dat doe?

In dit blog deel ik 5 tips die ik dagelijks toepas, zodat ik weet wat ik eet zonder alles te wegen.

Wel een noot: om dit op deze manier te kunnen doen is mijn advies om al heel veel “track” ervaring te hebben. Start vooral niet op deze manier! Ook is het goed om te weten dat ik deze aanpak kan doen, omdat ik weinig varieer over de dagen. Wel in soorten vlees, vis en groente, de rest hou ik graag gelijk. Ik ben benieuwd of je net zoals ik je eten super snel klaar wil hebben en vooral houdt van gemak (-:

Mijn aanpak!

Uiteraard plan ik mijn voeding vooruit in de app MyFitnesspal, dit doe ik minimaal een dag van te voren.

Meten (wegen) is weten

Een voedingsapp als MyfitnessPal is een handige tool om je voeding te tracken. En ik durf zelfs te zeggen dat je er bijna niet onderuit kom om bij te houden wat je eet of drinkt, wanneer je naar een bepaald doel toewerkt. Meten is weten, right?! Om een gezond eetpatroon te creëren, wil je je namelijk eerst bewust worden van jouw eetgewoontes en ervaring opdoen.

Klik hier wanneer je meer informatie wilt over het berekenen van jouw caloriebehoefte.

Kennis over voeding

weet wat je eet zonder te tracken

Door je voeding te wegen en te tracken krijg je kennis over voedingswaarden van de producten die je graag eet en drinkt. Soms vallen producten hoger uit in calorieën dan je van tevoren denkt. Je leert wat je op een dag binnenkrijgt.

Het tracken van voeding kan – zeker in het begin – veel tijd in beslag nemen. Soms heb je het gevoel dat je de hele dag met je telefoon in je ene hand en de keukenweegschaal in je andere hand staat.

Maar het kan ook anders! Hierbij deel ik mijn tips zodat ook jij minder hoeft te wegen, maar toch weet wat je eet.

Tip 1: Koop portieverpakkingen

Het gebruik van portieverpakkingen is een echte #lifehack om niet meer alles af te wegen! Op de verpakking staat vermeld wat de voedingswaarden zijn. Je hoeft niet te wegen en de kans dat je meer eet dan je gepland hebt, is minder groot. Mijn favoriete havermout met kaneel koop ik bijvoorbeeld in portiezakjes van 33 gram. In de supermarkt zijn verschillende portieverpakkingen kwark verkrijgbaar die je makkelijk kunt meenemen als tussendoortje. Super handig en lekker! Ook mijn hagelslag koop ik in kleine verpakkingen. Een eiwitreep is één reep, mijn kipfiletplakjes zijn altijd 100 gram per verpakking, mijn notenbol is altijd één notenbol etc. Love it!

Tip 2: Plan je voeding

Plannen is key! Jawel, je fijne fitte lichaam is planbaar! Zo ook je voeding! Eet regelmatig dezelfde producten. Wanneer je meerdere dagen hetzelfde eet, hoef je niet alles af te wegen. Je kunt bijvoorbeeld twee dagen met een pot kwark van 500 gram doen. Misschien heb je de ene dag 240 gram en de andere dag 260 gram, maar that’s fine! Bijvoorbeeld 300 gram magere rundergehakt (één verpakking) verdeel ik over 3 dagen. Zo plan ik 100 gram gehakt in per dag. Of ik nou de ene dag 89 gram eet en de andere dag 111 gram: het totaal is 300 gram over de 3 dagen. Dit pas ik bij meerdere producten toe, zoals een verpakking blauwe bessen of een zak spinazie.

Tip 3: Keep it simple!

Wanneer je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik houd van easy en snelle maaltijden, waarbij ik maar een paar minuten in de keuken hoef te staan. Ik ben geen keukenprinses, en sta het liefst 7 minuten in de keuken, maximaal. “Fastfood”, maar dan the healthy way! Ik heb een vast eetpatroon en eet ongeveer elke dag hetzelfde. Door deze regelmaat maak ik het mezelf zoveel makkelijker! Ik wissel alleen af met vlees, groente en fruit. Dit kan omdat elke maaltijd een mega feest is! Maak je eten zo lekker en leuk mogelijk voor JOU! Voor mij is dat ook elke dag 3 blokjes chocolade, maar ook mijn ruyter mini-verpakking (vooral de inhoud daarvan!) choco hagels op mijn brood.

Tip 4: Stom, maar weet vooral wat je WEL wil afwegen

Check, niet wegen klinkt onwijs leuk. Is het ook. Maar de kracht is van deze aanpak om wel te weten wat je mag wegen. Zoals mijn avocado, pindakaas, olie, weeg ik zeker af. Deze producten zijn vaak hoger in vetten. Het zijn vetten en 1 gram daarvan is 9 kcal. Stel dat je er elke dag even 10 gram naast zit…Check, dat zijn 630 kcal per week! Dat zijn 4410 kcal per maand! En jij maar afvragen waarom je niet afvalt. Check! Astu!

Tip 5: Productkeuze

Sommige producten hoef je niet af te wegen, omdat de voedingswaarden per stuk min of meer gelijk zijn. Voorbeelden zijn een komkommer of een ei. Uiteraard heb je deze producten wel in verschillende soorten en maten, maar de voedingswaarden komen aardig overeen.

Eet bewust

Wees je bewust van je inname. Je eet en drinkt vaak onbewust meer dan je denkt. De honing in je muntthee, dat dropje in de auto, een hapje voorproeven tijdens het koken. Ik ken jou 😉 ! Hoe vaak per dag kun jij jezelf betrappen op deze momenten? Dit is niet bedoeld om jezelf op “fouten” te wijzen, want hey, je bent ook een mens! Maar zie het als een sport om je bewust te worden van wat je op een dag in je mond stopt.

Samenvatting:

Keep in mind: Het bijhouden van je voeding draait om bewustwording. Door je voeding af te wegen en te tracken word je je bewust van je inname op een dag. Daarnaast leer je door te tracken ook steeds beter je valkuilen kennen op het gebied van voeding. En deze kennis zorgt ervoor dat je op lange termijn betere keuzes kunt maken, die passen bij jouw doelen.

Door een vast eetpatroon aan te houden en voor de juiste producten te kiezen, hoef je niet elke dag je voeding te blijven wegen. Eenvoud en regelmaat in voeding zijn naar mijn mening twee hele belangrijke factoren voor resultaat. Voeding moet lekker en easy zijn, zeker niet stressvol!

sunshine coachingstraject
Wil je stralen? Klik voor meer informatie over het Sunshine coachingstraject

Geef een reactie