7 voedingstips voor de eerste 6 weken na de bevalling

In dit blog geef ik je 7 voedingstips voor de eerste 6 weken na je bevalling.

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie baby!

Je hebt een mega prestatie geleverd en daar mag je écht onwijs trots op zijn! Nu kun je jullie kleine wonder in je armen nemen en staan jullie aan de start van jullie nieuwe leven samen.

In de eerste 6 weken na de bevalling komt er een hoop op je af. Ik begrijp het helemaal wanneer je je deze periode wat overweldigd kunt voelen. Tijdens de zwangerschap en de eerste periode na je bevalling kan je relatie met voeding even flink op de proef worden gesteld en kun je wel wat voedingstips gebruiken.

Maar jij bent er ook nog als verse mama!

Het is logisch dat je kindje, zeker in het begin, alle aandacht opeist. Door de drukte en hectiek die het moederschap met zich meebrengt, en de slapeloze nachten, kan het zijn dat je uit je ritme raakt en er wat andere eetgewoontes op nahoudt.

In deze hectische tijd kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor kant-en-klaar maaltijden of minder gezonde opties. Maar juist in deze periode is het belangrijk om te kiezen voor de juiste producten. Want ik geloof erin dat gezonde voeding bijdraagt aan het lichamelijke herstel maar ook ten goede komt van het emotionele herstel. Zodat jij weer in je kracht komt staan!

Oké, lang genoeg gekletst, ik wil je weer energie gaan geven, voor zover dat gaat natuurlijk! Maar hey, meer energie is altijd welkom!

Tip 1: Eet elke maaltijd je eiwitten!

Zeker de eerste 6 weken na je bevalling zijn eiwitten belangrijk voor het herstel van het lichaam. Daarnaast hebben eiwitten een verzadigende werking. Zeker wanneer je borstvoeding geeft is van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn een bouwsteen van spierweefsel, maar daarnaast is het ook één van de bestanddeel van moedermelk. Een goede richtlijn is dat elke maaltijd 20 tot 30 gram eiwit bevat.

Klik hier om te lezen hoe je aan voldoende eiwitten komt. 

Voorbeelden van eenvoudige eiwitrijke maaltijden:

  • Een omelet met spinazie, ham of gerookte zalm
  • Een smoothie met kwark, amandelmelk en diepvriesfruit
  • Rijstwafels met kipfilet en hüttenkäse

Klik hier voor mijn 5 favoriete eiwitrijke producten.

Tip 2: Eet voor herstel

De zwangerschap en de bevalling is een ​​intens proces voor je lichaam. Je lichaam heeft echt tijd nodig heeft om te herstellen. Geef en gun jezelf alsjeblieft die tijd! Daarnaast kost de zorg van de baby onwijs veel inspanning, zeker de eerste weken. Om die reden is dit niet het moment om streng te diëten. Je lichaam heeft namelijk energie nodig! Beschouw hierbij voeding als de brandstof voor jouw herstel.

Zo kan je lichaam na de bevalling wel wat extra ijzer gebruiken. IJzer zit onder andere in rood vlees, groene bladgroentes, peulvruchten, maar ook bijvoorbeeld in volkoren graanproducten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voeding. Het is daarom een goed idee om ook een portie groenten of fruit bij de maaltijd te nemen.

Tip 3: Eet 500 gram groenten per dag

Het is geen nieuws dat groenten boordevol vitamines en mineralen zitten. Daarnaast zitten groenten vol met vezels. Je lichaam geeft van nature voorrang aan de productie van mamamelk, boven jouw eigen herstel. Dit is natuurlijk een prachtig gegeven, maar het is om deze reden wel belangrijk dat je zorgt voor voldoende voedingsstoffen voor zowel jou als je baby. Hou op een dag 500 gram groente aan als richtlijn.

Manieren om op een eenvoudige manier groenten aan je maaltijden toe te voegen:

  • Spinazie of biet aan je smoothie
  • Komkommer, tomaat, radijs bij je boterham, wrap of cracker
  • Roerbakgroenten of ovengroenten bij je avondmaaltijd

Tip 4: Gezonde vetten (en nee daar word je niet vet van! No worries! (-:)

Naast voldoende groenten zijn gezonde vetten van belang om je hormonen in balans te brengen en te houden. Moedermelk bevat essentiële omega-3- en omega-6- vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van jouw kindje. Kies voedingsmiddelen die veel omega-3 (bijvoorbeeld zalm, avocado, lijnzaad en koolzaadolie) en omega-6-vetzuren (bijvoorbeeld ongebrande noten en pompoenpitten) bevatten.

Tip 5: Drink voldoende water

Het klinkt als een open deur, maar wat je je misschien niet realiseert is dat water misschien wel hét middel is dat jou door deze periode kan helpen.

Ten eerste is water essentieel om afvalstoffen en vocht af te voeren. Ten tweede zal je door meer te drinken je energieker voelen. Zeker wanneer je borstvoeding geeft moet je voldoende drinken.

Neem wanneer je een voeding aan je baby geeft, zelf een extra glas water of thee. Probeer hier een nieuwe gewoonte van te maken. Zorg ervoor dat je altijd een bidon of glas water in het zicht hebt staan, dan drink je vaak meer en regelmatiger.

Tip 6: Geen restricties  

Je gaat dit herkennen: na een slechte nacht hunker je vaak meer naar producten die rijk zijn aan suiker, vet en koolhydraten. Oh my, respect voor jou, ik heb dit al na een nachtje minder slaap. Ik word niet voor niets thuis slaapaap genoemd (-:. Dat wordt nog wat als ik ooit zelf mama mag worden – moet lachen nu.

Veel ouders hebben, mede door de gebroken nachten en het gebrek aan energie, meer last van cravings naar fastfood en “ongezond” eten.

Wanneer je jezelf allerlei restricties oplegt, is de kans groot dat die hunkering hiernaar steeds groter wordt. Ken je dat verhaal van de roze olifant, waar je niet aan mag denken? Precies dat!

Mijn tip is om jezelf een kleine portie te gunnen van het voedsel waar je naar verlangt. Maak hier een bewuste keuze in, zodat je een voldaan gevoel hebt en je niet overeet. Wanneer je meer rust krijgt, en je lichaam meer is hersteld, zal je waarschijnlijk minder cravings ervaren en kies je automatisch voor gezondere producten.

Tip 7:  Keep it simple! And smile (-:

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kook gemakkelijke maaltijden, zoals soep, een ovenschotel, pasta- of currygerecht waarbij je voor meerdere dagen kookt. Je kunt eenvoudig een extra portie in de koelkast of vriezer bewaren.

Bestel je boodschappen online, volgens een vaste boodschappenlijst en koop producten als voorgesneden salades, (oven)groenten en pureersoepen. Wees ook vooral niet bang om hulp te vragen. Vraag je kraamvisite gerust om een maaltijd mee te nemen. Vaak zijn de mensen in jouw omgeving blij dat ze iets voor jou kunnen betekenen.

Samenvatting

Met deze 7 voedingstips voor na de bevalling kun je jouw voedingspatroon aanpassen op een manier die werkt voor jouw lichaam en jouw leven als nieuwe moeder. Ga opzoek naar een manier die bij jou past en die voor jou vol te houden is. Eten moet plezierig zijn, waarbij je ervan kunt genieten, en zeker niet stressvol!

Wil jij na je bevalling weer in shape komen? En in nog een betere shape dan voor je bevalling? DAT KAN!!! Uiteraard mag je pas na minimaal 6 weken na je bevalling weer sporten en is het per vrouw verschillend wanneer het slim is om onder je energiebehoefte te gaan leven om weer naar je fijne en fitte lichaam te komen. Dit is altijd in overleg!

Wil je meer informatie over het Sunshine coachingstraject? Klik hier!

Geef een reactie