Afvallen en wijn of andere alcohol, hoe kan je dit plannen?

Yesss, ik hoor je denken. Als ze maar niet gaat zeggen dat ik nooit meer geen alcohol mag drinken!!! Nee zeker niet! Hierbij 8 tips zodat je kunt afvallen en wijn kunt blijven drinken.

Zoals ik al eerder heb gezegd vind ik dat een nieuwe lifestyle die nodig is om je doel te behalen vol te houden moet zijn. En als alcohol jouw lifestyle is dan is het niet vol te houden als dit ineens van je afgepakt wordt. Eens? Geniet dan van wat er wel mag in plaats van wat er niet zou mogen. Wees blij met het kleine, dan is het resultaat straks het grootst.

Het lastige van alcohol is dat ze veel calorieën bevatten maar geen voedingsstoffen. En om echt fit te zijn heb je voedingsstoffen nodig. 1 ml alcohol bevat 7 calorieën. Dit tikt dus hard aan!

Zoals met voeding is het ook met alcohol. Er zijn fijne en slimme trucjes hoe hiermee om te gaan en dit te plannen in je schema.

Vaak krijg ik de vraag; hoeveel alcohol is het beste om te drinken als ik het mooiste en beste resultaat wil krijgen? Als ik echt op hoog niveau wil presteren? Dan zou mijn antwoord geen alcohol zijn. Maar jij bent geen topsporter, je gaat geen wedstrijden doen, en dan kan alcohol prima, wel met mate.

Er wordt vaak gezegd dat sporten en alcohol drinken niet met elkaar samengaan omdat de eiwitopbouw in spierweefsel wordt verminderd na de consumptie van alcohol. Dit valt echter wel mee hoeveel effect dit heeft. Is alcohol dan gezond? Nee zeker niet, het heeft weinig voordelen (buiten het feit dat het lekker is je je er tijdelijk losser door voelt). Voor vrouwen heeft alcohol veel invloed op de hormonen omdat de lever minder goed functioneert. Hiernaast heeft het impact op je glucose- en insuline huishouding.

Maar he, genoeg over alcohol en gezondheid. Hoe kan je alcohol het beste plannen?

Tip 1: Creëer een calorie buffer voor je alcohol

Als je weet dat je savonds alcohol gaat drinken plan dan de calorieën is door en buffer te creëren. Ga je bijvoorbeeld normaal gesproken uit van 1950 kcal op een dag, trek hier dan een 500 calorieën vanaf zodat je die kan aanhouden voor alcohol. Dit kan eens per week, maar zeker niet elke dag.Die

Tip 2: Plan tijd tussen je workout en het drinkmoment

500 calorieën zitten nogmaals geen voedingstoffen, dus die betekenen niets voor je lichaam. Snij niet in je eiwitten op de dag. Snij vooral in je vetten en koolhydraten.

Tip 3: Eiwitten

Begin je dag voornamelijk met eiwitten zodat je jouw benodigde eiwitten wil binnenkrijgt op een dag. Start je dag bijvoorbeeld met eieren, veel eiwit en kipLlet. Ervan uitgaande dat je savonds gaat drinken, zorg ervoor dat je rond 5uur in de middag je eiwitten grammen binnen hebt. Eiwitten zorgen o.a. voor dat je spieren beschermt blijven. Eet zo min mogelijk vet voordat je alcohol gaat drinken!

Plan zoveel mogelijk tijd is tussen je trainingen en alcohol drinken. Dus probeer tijdens het afvallen wijn op rustdagen te drinken. Ga je drinken op dagen dat je de workout hebt gepland, doe je workout in de ochtend en drink savonds pas om spierafbraak zoveel mogelijk tegen te gaan.

Tip 4: Wees trouw aan je zelf

Tel je aantal drankjes en hou je hier ook aan. Bijvoorbeeld een glas witte wijn is snel al 150 calorieën. Heb je 500 calorieën gereserveerd dan kunnen dit drie wijntjes zijn! Let op, dit is dus alleen voor de wijntjes en niet de gehele avond qua hapjes en andere snoeperijen op de avond. Deze moet je uiteraard ook inplannen en dit is exact de reden dat je wel alcohol kan drinken, maar niet te vaak!! Je gaat snel over je caloriebehoefte geen, het levert geen bouwstoffen en draagt niet bij aan het fit zijn. Uiteraard is de keuze aan jou.

Tip 5: Net voor het drinken

Eet voor dat je gaat drinken eengrote maaltijd met veel eiwitten en vezels. Dit geeft je een verzadigd gevoel en zorgt ervoor dat je beter aan je max houdt dan dat je op een lege maag gaat drinken.

Vermijd rondom het drinken zoveel mogelijk vetten. Alcohol zet je stofwisseling op standje stil en wanneer je in een calorieoverschot die dag zit slaat je lichaam dit vet ook gelijk op in……vet!

Tip 6: Water

Drink minimaal 2,5 liter water op een dag en deze wil je als je gaat drinken al binnen hebben. Wanneer je alcohol gaat drinken drink je eerst een glas water en vervolgens je glas alcohol. Dit voorkomt veelal de grootste kater de volgende dag. Katers hebben vaak niet de beste invloed op verantwoorde keuzes maken (-;

Tip 7: Vermijd vetten

Vermijd na het drinken en tijdens je ontbijt de volgende dag zoveel mogelijk vetten, ook al hunkert je lichaam hiernaar. Eet zoveel mogelijk eiwitten en magere producten. Hiervan herstel je het snelst 

Tip 8: Tel alles, ook je niet alcoholische dranken

Neem je een mix, tel dan ook die calorieën mee in je planning!

De resume: alcohol drinken kan, maar wil je echt je fysieke doelen halen en een fit lichaam ga dan echt spaarzaam hiermee om. Enerzijds draagt het niets bij aan het fit zijn, anderzijds drink je al snel meer dan je gepland hebt en kom je gemakkelijk aan een calorie overschot op die dag. Hiernaast heeft alcohol niet de beste invloed op verantwoorde keuzes maken na het drinken. Je voelt je vaak minder scherp, kiest makkelijker voor dat patatje, of andere calorierijke producten. En heb je zin in bewegen? Mijn ervaring is dat je niet staat te springen om ook maar iets te doen.

Zie alcohol echt als een cadeautje, iets wat uitzondering is. En als je tijdens het afvallen wijn wilt drinken, plan dit dan in en leef ernaar. Kijk vooral naar wat wel mag, die twee wijntjes, in plaats van wat niet mag.

En als je dan toch dat glas in je handen hebt? Geniet er dan volop van, neem kleine slokjes, proef echt de smaak, drink langzaam. Geniet! 

Geef een reactie