Ben jij een emotie eter?
Veel vrouwen (maar ook zeker mannen) ervaren sterke negatieve emoties zoals angst en stress. Een reactie op negatieve gevoelens kan zijn dat je gaat eten, niet een beetje, maar veel en vaak niet het beste product wat er in de kast staat. Oeps…Gebeurd je dit weleens, blijf dan lezen.
Wat is emotioneel eten?
Emotioneel eten is wanneer je eten gebruikt om een emotie te onderdrukken en te troosten. We gaan aan de koeken, chocolade,nog meer koeken en snoep. Dan plopt er iets in je hoofd op dat zegt, jee wat ben jij slecht bezig, niet oké en vervolgens gaat die hand, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen, naar de volgende pak koeken en alles wat er maar in die lekkere la te vinden is. De rem is ervan af, sterker nog, dat gaspedaal staat op zijn max AAN met standje turbo erbij.
Iedereen is een emotie eten!
Serious, ja zeker! Iedereen heeft een bepaalde gedachte bij emotie. Of dat nou is dat we ons iets aanpassen als we op het feestje zijn waar we niet zoveel mensen kennen, atleten die eten om een topprestatie te leveren of bijvoorbeeld dat we uiteten gaan om zijn of haar verjaardag te vieren. Niet raar dat je met een overvolle maag thuis komt die bijna uit elkaar ploft. Tot op dit punt is er geen probleem bij het emotie eten. Alleen als we erop gaan vertrouwen dat we een negatieve emotie kunnen onderdrukken of te maskeren is het letterlijk andere koek…
Als je niet zeker weet of je een emotionele eter bent van niet, vraag jezelf dan af:
- Eet je als je je overweldigd voelt door stress en angst?
- Eet je geesteloos als je je verveelt, een afleiding wilt en / of uitstelt?
- Beloon je jezelf met eten als je een goede dag hebt?
- Zoek je comfort in voedsel als je een slechte dag hebt?
So…is het antwoord Yess, dan eet je soms op basis van emotie (maar stiekem wist je dit allang) en is het alleen vervelend alshet je Happy zijn beïnvloed.
Hoe kan je het ‘oplossen’?
De eerste stap is herkennen dat je er last van hebt en dat een probleem voor je is. Net zoals elk patroon en gewoonte in je leven kan je dit probleem ook worden vervormd. Gebruik de volgende stappen om emotie eten de baas te worden. Zal het makkelijk zijn, nee….kan het…ja zeker!
Stap 1: Word bewust
Word bewust van wat je eet en om welke reden je eet. Leer het aan dat bij elke kap van nieuw eten je jezelf even afvraagt wat de aanleiding is. Is dat omdat je trek hebt, het simpelweg op de planning staat van een programma dat je volgt, of omdat je een sterke negatieve emotie voelt. Neem even de tijd, het liefst voor de eerste hap, waarom je het eet. En bedenk hierbij ook of het eten bijdraagt of het je op langere termijn happy maakt.
Stap 2: Wat is de trigger?
In de tweede week ga je, wanneer je voelt dat het om emotie eten gaat, opschrijven waarom je dat gevoel hebt. Zelf heb ik hier ervaring mee en het beste werkt voor mij dat ik het mezelf niet verbied om de chocolade te eten, maar wel eerst moet opschrijven waar de emotie vandaan komt. Want als je het jezelf verbied dan is dat pak koekjes alweer op voordat je pen en papier hebt gevonden. Deze stap is echt het belangrijkste, dus je mag het eten…geen oordeel daarover in deze fase..maar eerst je opdracht doen. Bij mij resulteerde het erin dat ik al voor de helft van de tijd niet meer aan de koekjes kwam. De trigger overigens bij mij was, drukke werkdag, werk niet af of negatieve feedback.
Stap 3: Zoek iets wat je een zwaar goed gevoel geeft, alleen geen eten.
Uiteindelijk gaat het erom dat je weer een goed gevoel krijgt, alleen dan niet door eten. We gaan zoeken naar een vervanger voor het eten met hetzelfde happy gevoel dat je ook verwachte van die koekjes (maar het nooit krijgt). Bij mij werkt het heel goed als ik happy muziek opzet….Sta ik weer als een idioot te dansen en te zingen in de woonkamer..oeps, maar he het werkt bij mij als een malle! Let’s DANCE….of ok..ik moet bekennen ik duik ook nog wel eens de gym in (hoe kan het ook anders).
Stap 4: Vermijd strenge diëten
Ik krijg regelmatig nieuwe klanten die last hebben gekregen van emotie eten terwijl ze op een heel streng dieet zaten waarbij ze veelal honger hadden. Dan ging het voor vijf dagen goed en bam….over met de pret! Let er op dat wanneer je hulp krijgt voor je voeding je nooit voor iets moet gaan wat compleet anders is dan je huidige levensstijl. Een coach of begeleider moet goed kijken wat je huidige eetpatroon is, en daarop kleine aanpassingen maken. Het moet voor jou op langere termijn vol te houden zijn.
Stap 5: Zoek hulp!
Heb jij last van hele extreme eetbuien, bijna dagelijks en heb je geen idee om de lijn te doorbreken. Zoek hulp. Er zijn hele goede mensen die je hierbij kunnen helpen om je stap voor stap te kunnen begeleiden bij dit proces. Er zijn genoeg vrouwen die exact hetzelfde ervaren als jij, en die inmiddels hier goed mee kunnen omgaan.