Dit is waarom mannen veel sneller progressie boeken dan vrouwen!  

Allright, het is een feit. Mannen boeken in de sportschool sneller en meer progressie dan vrouwen. En yesss, hierbij scheer ik voor het gemak ongeveer 90% van de vrouwen en mannen over een kam. Maar hoe kan dat eigenlijk? En veel interessanter is, wat zouden wij vrouwen van mannen kunnen leren? I know…dat is niet veel (-:, maar voor dit onderwerp moet ik toch bekennen dat er mega veel te leren is!!

Wat geeft ons een veilig en happy gevoel tijdens het trainen?

Want wij vrouwen gaan naar de sportschool, en dan kijken we nog een keer in de spiegel of we er wel oké uitzien. Dan gaan we beginnen met de eerste oefening en – hier komt ie – pakken we het liefste gewicht waarvan we weten dat we het kunnen!! Want als er 12 herhalingen staan, dan vinden we het lekker dat we dat ook halen, right? En wanneer hebben wij na een training het lekkerste gevoel? Wanneer voelen we ons goed? Op welke momenten hebben we een overwinningsgevoel? En wanneer voelen we ons een beetje meer zelfverzekerd?

Dat is wanneer we alles hebben gehaald! Alles hebben gedaan zoals het voorgeschreven is. Dat is als we de lat hebben gehaald.

Waar gaat het ‘fout’?

En dit is exact waar het in mijn ogen fout gaat. Want wanneer ben je er nou echt voor gegaan dat je een oefening echt niet meer kon uitvoeren. Dat je echt tot falen bent gegaan?

Kijk….een man denkt anders, die is meer macho, die begint ergens aan en kijkt wel waar dat schip strand. En dus pakt hij gerust in eens 8 kilo meer gewicht erbij, eens kijken hoe dat voelt. En dan lukt het niet dan pakken ze niet het oude gewicht, nee dan lopen ze gerust de hele sportschool door om een 7 kilo te pakken. Kijken hoe dat gaat.

Mannen weten vele malen beter hoeveel ze aan kunnen.

Dit is hoe het lichaam ‘denkt’

Een lichaam is net een elastiek, tenminste zo leg ik het mijn klanten uit. Want…een lichaam is van nature lui en wil het liefst geen verandering. Dat is de basis, en zolang het niet hoeft te veranderen dan is het in eerste instantie blij omdat ze niet weet wat verandering is. Het elastiek is in deze situatie slap en hangt er maar een betje bij (wellicht wel letterlijk als je het refereert aan je lichaam).

Maar nu gaan we trainen, we zetten gewicht op onze spieren en je lichaam denkt….holismacaroni wat is dit. Vervolgens gaat het na de training zwaar in discussie…als wij willen overleven en we krijgen nog een keer dit gewicht op onze donder…misschien moeten we wat meer spier gaan aanmaken.

Vervolgens is de vergadering gesloten en de beslissing is gemaakt, er komt wat meer spier bij.

Jawel, je lichaam kan deadliften met inmiddels 50 kilo. Maar jij denkt vervolgens, ik blijf lekker bij die 50kilo, want dit voelt zo goed, zo fijn, zo veilig, want HELLOAAAAA, als ik met 50 deadlift dan ben ik a), naar de sportschool geweest, en b), het is 50 kilo….weet je hoeveel en dat s toch al goed???

Dus op dat moment blijft je lichaam stabiel, er gebeurd niks. Maar als jij verandering wilt, wil verbeteren, dan is het een must dat je zorgt dat je lichaam continu in overleg blijft met zichzelf, dat het spier wil aanmaken, en vet wil verbranden. Een nieuwe prikkel geven.

Die nieuwe prikkel zit ‘m niet zozeer in nieuwe oefeningen. Hier zie ik veel fout gaan, want het is voor je hoofd leuk dat je afwisseling hebt, alleen boek je hier niet extra progressie mee. Snel en effectief trainen is weten dat je alle spiergroepen belast met alle oefeningen in de week, maar dat je het volume van de training continu opvoert. Volume is het aantal werksets, x gewicht x aantal herhalingen. Dus zwaarder of meer van hetzelfde. Dan gaan spieren groeien. En uiteraard is het slim om eens in de 4 a 5 weken een deload week in te lassen. Hierover een later blog.

Dit is wat ik jullie zo gun

Lieve sunshines…really, als je net als mannen sneller progressie wilt boeken, echt die vormen in je vrouwen lichaam wil, en een keer die mooie ronde bil wil creëren, klaar bent met die vettige kilo’s, pak extra gewicht, of doe meer herhalingen. Een van die twee. Je kan het!!!!! Doe het aankomende week. Je mag het best eng en spannend vinden, maar doe het. En misschien denk je wel na drie weken steeds een beetje extra gewicht erbij…wow! Dit had ik nooit van mezelf gedacht dat ik dit zou kunnen.

Waar denk je dat je meer energie van krijgt? Elke keer hetzelfde doen, en met een lekker veilig gevoel weer naar huis gaan. Of dat het soms best pittig is, jezelf wel uitdaagt, maar wel het YESSSS gevoel hebben van heb ik jou daar…ik kan dit WEL!

Ik gun het je zo! Die mannen en hun oergedrag zijn soms zo gek nog niet, want ze boeken wel sneller progressie dan wij vrouwen. We gaan ze in dit geval gewoon nadoen, daag jezelf uit en ben jezelf dankbaar dat je het hebt geprobeerd. Dat gevoel dat je steeds meer kan is FANTASTISCH!

En sure, mocht je het lastig vinden hoeveel gewicht je erbij moet doen, hoe je een effectieve training schrijft voor jou situatie en met jou specifieke doel. Dan kan ik je uiteraard daarbij helpen. Kijk op mijn coachingspagina voor meer info en stuur mij een berichtje, dan kijken we samen waarbij jij het meest geholpen bent. Ik kan niet wachten om wat van je te horen!

Veel liefs,

Paula

P.s. 1) Mocht je zwaarder gaan in gewicht en je vind het spannend of eng..vraag iemand of hij/zij je wil spotten. Veiligheid first (-:

P.s. 2 ) Een goede graadmeter voor de aankomende week….als je bij de laatste vier herhalingen je gezicht nog mooi in de plooi hebt zitten train je definitly te licht (-:!! Check even de foto van mij halverwege…this is what i mean (-:

Geef een reactie