Help! Hoe blijf ik gemotiveerd?

Ja hoe doe je dat nou….gemotiveerd blijven met sporten?

Allemaal leuk en aardig, van die Fitchicks waarbij het lijkt of als ze altijd staan te trappelen om naar de gym te gaan, maar reken maar dat iedereen wel eens moeite heeft met de motivatie vast te houden!

Hoe zorg je er nou voor dat je voorkomt dat je heel enthousiast aan iets begint, maar het een maand later alweer van de baan is! Dit is naast inhoudelijk vragen van mijn klanten de meest gestelde vraag…hoe blijf ik gemotiveerd!

Hierbij een aantal tips die je hier zeker bij gaan helpen!

Ik ga het gedeeltelijk op mezelf betrekken als voorbeeld, mijn eerste marathon in Parijs met drie maanden voorbereidingstijd. Ik was geen hardloper, sterker nog ik had nog nooit een kilometer hardgelopen. Nou kan ik best wel heftig zijn in mijn keuzes maar lang niet altijd in het afmaken ervan.

Mijn leven heeft heel lang bestaan uit onafgemaakte dingen. Lekker mee fladderen met anders, maar zelf een doel behalen ho maar..Mijn marathon van Parijs was het eerste keer dat ik voor mezelf een groot doel heb gesteld en deze ook behaald heb… Anyway..lang verhaal kort…de tips (-:

1) Zet een heel duidelijk doel

Maak je doel heel tastbaar. Ik ga ooit in mijn leven een marathon uitlopen is niet tastbaar. Ik wil afvallen is niet duidelijk genoeg. Mijn doelstelling voor mijn marathon zag er als volgt uit. Ik ga de marathon van Parijs uitlopen binnen vier uur tijd. Voor afvallen kan dit zijn; Op datum x ben ik 5 kilo vetmassa verloren.

2) Zoek iemand die ervaring heeft met je doel die je kan begeleiden

Zeker als het doel nieuw voor je is, en je het proces nog niet kent, zoek echt een goede coach die je naar je doel kan begeleiden. Hij of zij kan je letterlijk vertellen wat je moet gaan doen om je doel te bereiken en maakt een duidelijk plan. Daarnaast helpt hij of zij je ook om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten of een ander doel dat je voor jezelf stelt.

Je coach geeft je tips hoe je met situaties kan omgaan. Het fijne van een coach vindt in dat het vertrouwen geeft en goed kan beoordelen of je on track bent en schaaft bij waar nodig. Het denkwerk is aan de coach, jij hoeft alleen maar te doen.

3) Schrijf op welk gevoel je krijgt wanneer je je doel behaalt.

Veelal zit er achter het behalen van een doel een gevoel. En juist dat gevoel is zo belangrijk om gemotiveerd te blijven. Voor mij was het lopen van een marathon een gevoel van zelfverzekerdheid, het gevoel dat ik trouw kan blijven aan mezelf, kan dealen met obstakels, doorzettingsvermogen en het vrijheidsgevoel dat ik zelf kan bepalen wat ik wil bereiken in het leven als je er maar 100% voor gaat.

Bij afvallen of fit worden gaat het niet alleen om die 5 kilo’s vetmassa. Het gaat bijvoorbeeld om dat je weer in bikini over het strand kan lopen en je heel zelfverzekerd voelt, of dat je weer lekker met je kinderen kan spelen waardoor je je een goede moeder voelt. Dus schrijf vooral voor jezelf op welk gevoel het behalen van je doel je geeft.

4) Deel je doel op Social Media en met je omgeving

Om een goede stok achter de deur te hebben is het slim om je nieuwe doel te delen met je omgeving, en niet alleen het doel zelf…maar je voelt hem al aankomen, vooral welk gevoel je het gaat geven. Ik heb dit gedaan op Facebook en dit is nog steeds mijn meest gelikte post.

Dat was ook het moment dat ik veel in aanraking kwam met mensen die ook een marathon gingen lopen of al gelopen hadden. Wauwwwww dat geeft even een motivatie! Samen is makkelijker dan alleen!

5) Deel kleine successen!

Je doel is gaaf, maar om de motivatie er lekker in te houden is het erg motiverend om ook juist de kleine successen te vieren. Plan die alvast in. Ik ging bijvoorbeeld uiteten als ik 10km hardlopen in een bepaalde tijd had gelopen, of een bepaald aantal trainingen had volbracht.

Yesssss in die tijd ben ik veel uiteten geweest haha. Misschien is het handig, mocht je het doel afvallen hebben, om dan een iets andere variant te kiezen voor elke kleine viering die er is, maar een keer kan prima! Het vieren van je kleine successen helpt je om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten.

6) Hou er rekening mee dat het een proces gaat zijn met ups and downs

Yup, zo niet leuk maar wel zo waar. Als je bij het stellen van het doel al rekening houdt dat het zeker niet in een rechte lijn behaald gaat worden kan je de downmomenten makkelijker aan. Want je hebt er al rekening mee gehouden in je hoofd.

Het is alleen de vraag wanneer ze gaan komen. Ook heb ik een aantal dingen opgeschreven die echt funest voor het behalen van mijn doel zou zijn. Bijvoorbeeld een zware blessure, en dus was ik verplicht om heel goed naar mijn lichaam te luisteren wat ik niet altijd deed in de periode ervoor. Met afvallen kan dit bijvoorbeeld zijn, zorgen dat ik geen hele grote uitspattingen krijg die lang aanhouden. Je kan er alvast over nadenken hoe je die kan voorkomen, en wat de oplossing gaat zijn als het een keer gebeurd.

7) Zorg voor momenten op de dag die je herinneren aan het gevoel wat je graag wil hebben bij het behalen van je doel!

Dit is een van de belangrijkste tips die ik voor je heb om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten. Zorg voor zoveel mogelijk momenten die jou herinneren aan het gave doel dat je hebt, maar – dat is die weer – ook aan het gevoel. Ik trainde in de winter en moest regelmatig om 6u opstaan om mijn training te doen.

Mijn wekker had ik met een heel vrolijk muziekje ingesteld, op mijn scherm van mijn telefoon was een vrouw die over de finish kwam met een lach en een traan. Ik had ingesteld dat er op vijf momenten op de dag een quote op mijn scherm kwam die mij weer power gaven zoals ‘You’re a marathoner’, ‘You can do it!’. Op de wand naast de koelkast had ik een aftellijst gemaakt hoeveel dagen ik nog van mijn doel verwijderd was en ga zo nog maar even door.

Dit waren mijn tips! Ik hoop dat je er mega veel aan gaat hebben!

Veel liefs,

Paula

Geef een reactie