Hoe ga je om met mensen (saboteurs) die niet achter je doel staan?

Je hebt er lang over nagedacht, je gaat je leven wijzigen. Maar hoe ga je vervolgens om met saboteurs?

Saboteurs

Het gave doel is gesteld en wil er 100 procent voor gaan en geen procent minder dan dat! Maar dat ben jij, dan heb je ook nog dat stukje wat je omgeving heet..en die factor kan lastiger zijn dan je denkt!! Alles over saboteurs!

 

Herken je deze vragen van je saboteurs? Vragen zoals;

 • Joh, doe niet zo saai!
 • Heloooaaa, een glaasje kan toch wel? (Met een blik erbij van pffff die eens normaal…wat’s met jouuuuuu aan de hand..!)
 • Hoelang blij je eigenlijk nog doorgaan met dit hele verhaal?
 • Het gaat toch goed met je? Dus waarom ben je hiermee bezig?
 • Dat extra beetje vet staat je juist goed!
 • Of je oma, jee meis…dat extra laagje is juist hartstikke goed voor je mocht de oorlog uitbreken.
 • Je moet er voor oppassen dat je niet te erg doorslaat hoor!

Je directe omgeving

Vreemd genoeg zijn het niet de buurman aan de overkant die dit tegen je zal zeggen, maar je beste vrienden, je ouders, je collega’s en vooral die vriendin die altijd contact met je zoekt voor de VriMiBo. Hoe dichterbij ze staan, hoe vaker je de opmerkingen krijgt te horen en hoe kwetsender ze zijn.

Het gaat namelijk niet zozeer om jou, maar hun eigen confrontatie dat zij op de oude weg doorgaan. Zij niet durven te veranderen of mentaal daar nog niet aandoen zijn. Mensen waarbij goed, goed genoeg is en niet streven naar beter en gelukkiger.

In eerste instantie ga je er vel tegen de saboteurs in, ga je je verantwoorden, lukt het niet altijd om de discussie te winnen en kook je van binnen. Na een tijdje merk je dat dit je juist afleid van je doel en kost het je simpelweg teveel energie om de discussie weer aan te gaan.

Het belangrijkste, en is zeker mijn ervaring, is dat je uitlegt wat het je gaat opbrengen. De mensen die er het meeste moeite mee hebben, zijn ook de mensen die simpelweg het meest van je houden. Wanneer  jij aangeeft dat het je meer geluk gaat geven, meer tevredenheid, een lach bezorgt als je jezelf in de spiegel aankijkt of weer de energie geeft zodat je lang kan spelen met je kinderen, dan krijg je vaak daardoor al een positievere reactie.

En helemaal als je iets benoemd waar die ander een voordeel uit kan halen. Zo kunnen saboteurs zelf een supporters worden!

Bijvoorbeeld, ik merk dat als ik niet gezond eet en niet sport vaak sip ben, geen zin heb om leuke dingen te doen, veel moe ben en dit vind ik ook niet leuk voor jou. Moet jij eens opletten hoe een ander reageert.

En ja, die 10% die het nog nog niet wil snappen, die hou je altijd!

 

5 tips vanuit mijn eigen ervaring

Hierbij 5 tips die ik uit eigen ervaring heb geleerd hoe hiermee om te gaan. (En reken maar I still need it!)

1. Ga vooral niet in discussie.

De mensen die echt willen weten waarom jij dit doet vragen vaak wel door. Veelal wordt het een korte termijn vs lange termijn discussie. Ja maar dat biertje is toch gewoon lekker (ja voor nu ja, weet je dat over een jaar nog steeds) vs, ja maar ik vind het belangrijk om fit te zijn, daar voel ik me heel lekker bij, voor nu maar ook voor later.

2. Neem de ander mee in het proces, alleen als ze ervoor open staan.

Zoals ik net al zei, als de ander een voordeel uit kan halen, dan zullen ze veel milder voor je zijn. Het is dan helemaal leuk als je ze mee kan nemen in jouw proces.

3. Beslis zelf hoe je de kritiek die je krijgt laat binnenkomen.

Dit is iets wat je moet aanleren maar ik heb heel bewust tegen mezelf gezegd; als ik kritiek krijg van saboteurs en ik weet dat het in de weg staat voor mijn lange termijn doel ga ik er niets mee doen en zoek ik even afleiding (of ga ik die dag nog harder trainen haha – hielp bij mij (-:)

4. Ga met mensen om die je energie geven i.p.v. kosten

Ik had het net over de 10% die het toch niet wil snappen, en steeds de discussie blijft aangaan. Het is moeilijk, maar denk er overga welke positieve bijdrage die mensen hebben overall op je leven. Word jij er happier van? Je hebt maar een taak in het leven (ok misschien een paar meer) maar dat is vooral dat je het fijn voor jezelf moet maken. Met de mensen moet omgaan die je energie geven en niet kosten.

5. Accepteer dat ze bestaan, de saboteurs.

Het is wat het is en focus je vooral op de positieve dingen en de mooie mijlpalen die je in je journey hebt bereikt.

IK BEN SUPER TROTS OP JE!!!!!

 

 

Dit bericht heeft één reactie

 1. Froukje

  Zo waardevol deze blog en zo herkenbaar!

  Dank je wel mijn doel wordt steeds helderder!

Geef een reactie