3 meest gemaakte fouten waardoor je je doel niet haalt.

Het maken van een doel is hetgeen waarmee de meeste personen de fout in gaan. Het is belangrijk deze specifiek en meetbaar te maken. Tijdens de coaching die ik geef krijg ik vaak als doel: “Ik wil meer spiermassa en een strakkere buik”. Dat is niet specifiek en zijn totaal verschillende doelen. Één is spiergroei, de ander vetverlies. Kies één van de twee. En maak hem dan specifiek en meetbaar. Denk aan: “Ik wil 5 kg vet vrije spiermassa binnen 6 maanden van vandaag.” Hierbij de meest gemaakte fout bij doelen stellen.

Dit doel is specifiek met een getal en een deadline. Naast dat het specifiek is, is het ook realistisch. Verwachten om 20 kg spiermassa in 6 maanden tijd erbij te trainen is dat bijvoorbeeld niet. Hiernaast is het ook meetbaar, over 6 maanden kun je controleren of je ook echt de 5 kg vetvrije spiermassa bent aangekomen.

De 3 meest voorkomende fouten bij het stellen van een doel:

#1 Niet specifiek zijn met het doel

Het is belangrijk specifiek te zijn met wat je wilt. Een van de meest gemaakte fout bij het doelen stellen is het vaag formuleren. Het niet specifiek zijn met jouw doel zorgt ervoor dat je geen duidelijk plan van aanpak hebt en daardoor de kans op succes verminderd!

#2 Geen methode van controle op progressie

Als je niet bijhoud of je progressie boekt, hoe weet je dan of je vooruit gaat?

Het bijhouden van je progressie is daarom belangrijk. Kies één methode en gebruik deze methode consequent. Het doel is het verminderen van je buikomvang? Dan is het belangrijk om elke week je buikomvang op te meten. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht of je daadwerkelijk progressie boekt. Neem niet te veel controle punten, dit kan namelijk ook zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kies tussen de 1-3 methodes maximaal en blijf deze gedurende het programma gebruiken.

#3 Geen concreet einde

Geef je doelen een deadline.

 • Wanneer wil je die 5 kg extra spiermassa?
 • Over hoeveel maanden wil je een vetpercentage van 16% hebben?
 • Hoeveel weken wil je trainen voordat je 30kg kunt bankdrukken?

Stel voor jezelf deadlines. Er is niets dat meer motiveert dan een deadline. De afgelopen jaren merk ik dat de meest succesvolle cliënten die ik gehad hebben een deadline hebben. Denk aan een trouwdag, een fotoshoot, het moment dat je weer in een bikini (mag) rondlopen, of simpelweg een datum, ergens is het jaar dat jij voor jezelf besluit weer een lichaam te hebben waar je van droomt. Een specifieke dag wanneer jij je grote doelen behaald moet hebben.

Wanneer je geen deadline verbind aan je doel raak je afgeleid door mindere belangrijke taken. Heb je een duidelijke deadline, waarbij 100% inzet er vanaf hangt, gaat jouw prestatie veel meer omhoog. Een deadline zorgt voor urgentie en zorgt ervoor dat je gelijk van start gaat. Elk besluit dat je neemt van de start van dit programma zorgt ervoorof je wel of geen resultaat gaat boeken. Denk na over de meest productieve periodes in je leven.

Denk aan situaties zoals:

 • Het voorbereiden voor een deadline op je werk
 • Het afronden van een project
 • Het voorbereiden van een bruiloft
 • Het in shape komen voor een vakantie of feest

Al deze doelen hebben een consequentie als je niet goed voorbereid. Ze zorgen ervoor dat je je werk gaat doen. Dit geldt ook voor je fitness doelen en daarom is het belangrijk om doelen te stellen.

Pak nú een pen en papier en beantwoord de volgende vier vragen:

 • Wat is jouw specifieke doel?
 • Hoe ga je dit doel meten?
 • Wat is jouw getal dat je wilt verbeteren?
 • Wat is de deadline dat dit doel behaald moet worden?

Ik vind het super leuk als je jouw doel mailt naar me! Dan wil ik je graag aangeven of je doel goed geformuleerd is en haalbaar is. Zie het graag tegemoet!

Fijne dag!

Veel liefs,

Paula

 

Geef een reactie