Een trage stofwisseling versnellen?! Ja het is mogelijk! Hierbij 5 tips!

Je stofwisseling..boeiend woord. Alsof er een stofje wisselt van iets naar iets. En dat klopt ook. Bij de ene persoon gaat die wisseling van dat stofje sneller als bij de andere. Maar hoe kan je nou ervoor zorgen dat je een trage stofwisseling kunt versnellen, en dus sneller vet verbrand en daardoor afvalt. Want gedeeltelijk hebben we dit zelf in de hand! Ok, kom maar door, ik ben een en al oor!

Maar hoe zit dat nou met je stofwisseling?

Sommige mensen zijn geboren met een mega snelle stofwisseling (ok…most wanted!), die mensen kunnen eten wat ze willen, bewegen weinig en komen geen grammetje aan. Anders gezegd, ze hebben een snelle metabolisme. Jij leest dit waarschijnlijk met iets wat irritatie, want jij hebt dit net niet me gekregen van je ouders..thanks you mom and dad. Maar voordat je ze nu gelijk in de haren wil vliegen….

Er is hoop, en er is veel hoop!

Juichend tegen het plafond aan!!!! Want als ik mensen vraag hoe ze denken het metabolisme te stimuleren krijg ik vaak het antwoord; heel streng diëten, dus erg laag in calorieën en zoveel mogelijk koolhydraten verwijderen uit het dieet.

Laat dit nou precies de reden zijn dat ik met veel plezier vrouwen coach en ook deze blogs schrijf, want het hoeft allemaal niet zo rigoureus (en honger lijden al helemaal niet!!! Hate it!!!), je moet alleen weten hoe het werkt.

1. Ga niet superlaag in je calorieën zitten!

Ok, dit klinkt al goed! De truc zit hem erin dat je iets lager in je caloriebehoefte gaat zitten dan dat je lichaam vet gaat verbranden.

Maar ga niet te laag zitten, simpelweg omdat je het op lange termijn gaat volhouden. Je hebt extreme honger, en serious dit wil je niet. Je wil blijven stralen, je lekker voelen, je happy voelen. Tijd is er toch wel, dus pak je tijd. Om zelf te berekenen wat jouw energie onderhoud is, lees dan de blog (Caloriebehoefte berekenen doe je zo!)!

Het allerbelangrijkste is dat je geen honger hebt! Dagdroom je nog steeds over heel veel eten, dan zit je waarschijnlijk veel te laag in je calorieën. Een veel gehoord antwoord bij mijn klanten op de vraag of ze trek hebben ervaren; Nee, daar zat ik te vol voor!! Ok, top! Dat is wat we willen (-:

2. Ben niet continu aan het diëten

‘Cycling’ is een andere sleutel tot een snellere metabolisme. Zoals bij het eerste punt als even kort benoemd, het continu inkorten op je calorieën zonder een pauze. Sommige mensen proberen maanden, en soms wel jaren, achter elkaar te diëten. Ook klanten van mij komen bij mij zonder enig resultaat omdat hun verbranding letterlijk is platgeslagen.

Stap één is dan altijd, eerst zorgen dat de stofwisseling weer normaal functioneert zodat het afvalproces op een gezonde manier kan plaatsvinden. Wanneer je een lange periode in een te kort zit gaat je lichaam juist vet opslaan in plaats van het te verbranden om een buffer op te bouwen. Ze krijgt steeds te weinig voedingsstoffen binnen en weet niet wat er komen gaat. En dan hebben we nog een mentaal aspect.

Holisissel..ik weet niet hoe het met jou zit..maar voor mij is lekker eten een van de belangrijkste dingen in het leven (-: Daar wordt ik happy van. Steeds diëten en restricties voor een lange periode wordt je niet veel leuker op. Het leven is een feest, en daarom is mijn uitgangspunt tijdens mijn coaching dat iemand zoveel kennis heeft dat ze helemaal niet meer hoeft te diëten maar wel mooi op gewicht blijft.

3. Focus je op de belangrijke dingen en laat de rest los

Het proces om je droomlichaam te creëren is zowel fysiek en mentaal best een dingetje. Zo vaak merk ik dat vrouwen zich bezighouden met details die er niet toe doen. En dat is ook logisch, als je weer een boeiende kop leest in de media die totaal uit zijn verband is getrokken of het artikel verteld je alleen over een minuscuul onderwerp en het totaalplaatje voor het gemak even achterwege laat.

Buiten het diëten zijn er nog zoveel dingen die belangrijk zijn n het leven en je aandacht vragen. Daarom vind ik het super belangrijk dat een programma – zowel voeding als de training – makkelijk in je huidige levensstijl past.

Of je nou stewardess, buschauffeur, huismoeder of een drukke kantoor job hebt, een goede coach zorgt ervoor dat makkelijk in jouw ritme te implementeren is. Geen strenge dingen zoals perse 6 keer eten op een dag, 5 dagen trainen in de week. Dat hoeft allemaal echt niet!!! Relax, ontspan, ook jij kan je mooie lichaam creëren.

4. Krachttraining

That’s why I onder andere LOOOOVVVVEEE krachttraining!!! Met krachttraining burn je niet alleen super veel calorieën tijdens je training maar ook na je training! Ik doe even een vreugde dansje. Dus op het moment dat je weer op de bank ploft, is je lichaam nog steeds bezig met verbranden.

Burn baby burn op de bank. Wat wil je nog meer. Je verbranding is op dat moment voornamelijk vet (nog meer vreugdedansjes! Maar er is nog een reden waarom krachttraining veel effectiever is dan andere sporten. Je bouwt spier op na je trainingen als reactie op de zware inspanning op de spieren.

Spieren hebben energie nodig om te functioneren…so…hoe meer spier je in je lichaam hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt inruststand. Whoop whoop, dat is dus nog meer eten (als je op gewicht wil blijven) of ook meer eten als je wil afvallen (dan dat je minder spier hebt in je lichaam). Volg je hem nog?? Smiley met tandjes.

5. Koolhydraten

Het lijkt wel een regelrechte hit te zijn om je koolhydraten per direct uit je voeding te schrappen want Oh my goody je zou er dik van worden. Een studie uit 2012 toont aan dat het verlagen van je koolhydraten nauw in verband staat met het aanmaken van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon vertraagd de verbranding enorm.

Zelf ben ik geen voorstander van het Keto-dieet en koolhydraatarm dieet. Why? Omdat je jezelf restricties oplegt en je je voedingspatroon zo erg moet aanpassen dat het op een langere termijn moeilijk vol te houden is. En serious, als je hetzelfde resultaat kan bereiken met koolhydraten – en dus ook kan blijven genieten van producten waar veel koolhydraten inzitten – dan is dit toch veel fijner?!

Juist omdat je stofwisseling zo enorm belangrijk is hoe je je voelt en hoe je lichaam eruitziet zijn is mijn begeleiding vrijwel altijd een combinatie van voedingscoaching en traningsschema’s. Juist omdat deze twee aspecten beide zoveel invloed hierop hebben.

Ben jij er helemaal klaar mee dat je lichaam maar niet reageert op je voeding om een mooi en fit lichaam te krijgen? Of hem je stiekem geen idee hoe je kan zorgen dat voeding voor je gaat werken in plaats van tegen? Ik zou je graag willen begeleiden naar dat droomlichaam met kilo’s minder gewicht. Stuur mij een mailtje dan bespreek ik graag met je wat de mogelijkheden zijn (jawol…de coachingspagina op mijn site is bijna klaar!!!)

Veel liefs, Paula!

Geef een reactie