Van vetten word je VET, toch?

Ja toch? Nee, in eerste instantie word je niet vet van vetten….in tweede instantie ja. HUH!!!!!! Nu stap ik het helemaal niet meer. Snap ik, ik ga het je uitleggen.

Veel Sunshines van mij beginnen het traject en als ik dan hun voedingspatroon analyseer blijkt dat ze echt heel weinig vetten binnen krijgen, ze voelen zich energieloos, is het libido laag, zijn vaak snotterig en hebben een hoog cholesterol. Owja, niet geheel onbelangrijk, ze geven aan heel vaak honger te hebben.

 

Maar hoe zit dat dan?

We gaan even terug naar de basis van afvallen en aankomen in gewicht. Het is eigenlijk niet zo moeilijk, je komt aan in gewicht door meer calorieën te eten dan je energieonderhoud. Je valt af door meer calorieën te verbranden dan je energiebalans.
Een calorie kan bestaan uit vet, eiwit, koolhydraten of alcohol (mjam). Stel (nogmaals stel) jouw energiebalans staat gelijk aan 2000 calorieën. Laten we even van de normale waarden uitgaan, dan zou een 20 tot 25% van je calorieën uit vetten bestaan, dit is zeg een 500 kcal uit vet.

Verder gerekend naar het aantal grammen wat je aan vet mag hebben. Eén gram vet levert 9 calorieën, terwijl eiwitten en koolhydraten maar 4 gram calorieën leveren. Hierdoor komt ook het gevoel dat je snel dik zou worden van vet omdat vet per gram meer calorieën leveren. Dit is ook zo, maar zie het in het grotere geheel dan zijn vetten ineens niet zo eng.

Anyway, we waren nog aan het rekenen. 500 calorieën / 9 = 56 gram aan vet per dag.

Tot die 500 kcal kom je niet aan door vet te eten, sterker nog, je lichaam heeft die vetten keihard nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Vet heeft o.a. een groot aandeel in je hormoonbalans, ze geven het lichaam energie, zijn ze bouwstoffen voor je cellen en ze bevatten de vitakanientjes A,D en K. Ah en ook fijn, ze geven je een verzadigd gevoel whoop whoop!

Maar….kom je boven de 500 kcal per dag uit, en daarmee ook boven de 2000 kcal per dag, ja dan kom je aan en wordt je letterlijk vet van vet.
Hierbij een lijst waar veel goede vetten inzitten.

  • Eieren (maar wel de Omega 3 eieren en bovendien zachtgekookt)
  • Kokosolie (virgin)
  • Groene groente
  • Zaden (soms moeten de zaden geweekt worden)
  • Olijven en olijfolie (extra virgin kwaliteit)
  • Noten (vooral walnoten. Altijd ongebrand. Geen pinda’s)
  • Avocado’s (superfood!!)
  • Gemalen lijnzaad (wel op het laatste moment zelf malen, niet kant en klare)
  • Vette vis (uit schone wateren, vers of in blik)
  • Bonen

Ok….je zegt goede vetten? What’s this?!!!!!

Yup, laat het verhaal van hierboven even bezinken, slechte vetten is een hele andere tak van uhmmmmmmm sport. So take care.
Transvet is kunstmatig gefabriceerd vet dat zeer schadelijk is voor je gezondheid. Door het eten van hart- en vaatziekten heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Transvetzuren zitten in sommige bak- en braadproducten, margarines, patat, koekjes, donuts en sommige gefrituurde producten.
Sjissel, laat dat nou net producten zijn waar we van houden….

Je kan transvetten voor een groot deel al uit je leven bannen door niet meer met margarine of boter je vlees te braden. Hiervoor is er PAM-spray in het leven geroepen en bevat ook nog eens bijna geen calorieën…WIN WIN!

Mocht je deze willen bestellen dan kan dat via de onderstaande link, ah en je krijgt ook nog eens korting (en ik een heel innimini percentage van het aankoopbedrag om even transparant te zijn…gelukkig een stuk positiever dan transvet….what’s in the name)

 

Dan wens ik jullie een vet goede dag!
Liefs, Paula

 

Geef een reactie