WAAROM SUIKER NIET SLECHT VOOR JE IS! 

Let’s talk about sucker, but first things first. Suiker is niet slecht, het is niet eng, het is niet perse gevaarlijk. Oh really?!!! Yup!  Sterker nog, je lichaam heeft suiker nodig om spier op te bouwen. Uiteindelijk maak het ook niet uit of je suiker uit fruit neemt of geraffineerde suikers, je lichaam breekt het beide af tot glucose wat uiteindelijk energie levert aan het lichaam. 

Huh, maar waarom zegt iedereen dat suikers slecht zijn? 

Alright, de basis; te veel vetmassa is erg ongezond voor je lichaam. Je wordt vetter wanneer je meer calorieën tot je neemt dan je verbruikt voor een langere periode. Suiker heeft een grotere kans dat je boven je energiebehoefte komt. Te veel suiker kan zeker gevaarlijk zijn, het zit ‘m in het woordje te veel. 

Suikers zijn koolhydraten en worden net zoals alle koolhydraten door het lichaam tot kleine deeltjes gemaakt wat de daadwerkelijke energie kan leveren aan je lichaam; glucose. Het verschil tussen suiker en bijvoorbeeld havermout (ook koolhydraten) vrijwel direct wordt opgenomen door je lichaam en wordt afgebroken tot glucose. 

Zie suiker als twee Legostenen waarbij een Legosteen glucose is. De koolhydraten van bijvoorbeeld havermout zijn wel 20 Legostenen en je lichaam heeft simpelweg langer de tijd nodig om dit af te breken naar glucose. Daarom worden suikers ook wel snelle koolhydraten genoemd en de koolhydraten uit havermout langzame koolhydraten. 

De glucose kan vervolgens ingezet worden als energie, maar als dat niet wordt gevraagd van het lichaam dan wordt dit opgeslagen in de glycogeen voorraad. 

 

Glycogeen, wat is dat? 

De koolhydraten die we eten worden opgeslagen in je spierenen lever in de vorm van glycogeen. Hier vormt het een energie voorraad die wordt aangesproken wanneer je wanneer je lichaam dat nodig heeft. 

Maar als je lichaam niet direct vraagt naar energie, bijvoorbeeld je zit op de bank lekker veel suikers te eten, dan wordt die energie opgeslagen in (glycogeen voorraad) kan je zien als een langwerpig blikje. Is dit blikje vol met glucose dan slaat je lichaam dit op als vet. Je lichaam doet een beroep op de inhoud van dit blikje wanneer zij veel energie moet leveren bijvoorbeeld bij het trainen. Het is om deze reden aan te raden wanneer je suikers tot je wil nemen dit na de grote inspanning te doen. 

Wat moet ik nog meer weten over suiker? 

Het maakt niet uit of je suiker neemt uit sinaasappelsap, banaan, stroop of kristalsuiker. Uiteindelijk herkent het lichaam niet wat de afkomst is van de glucose. Maar het ‘gevaar’ zit hem erin dat bijvoorbeeld een banaan per 100 gram zo’n 12 gram suiker bevat. 100 gram kristalsuiker bevat ook echt 100 gram suiker. 

Het risico dat je te veel suiker neemt is bij kristalsuiker je snel teveel neemt omdat het totaal niet vult. Je bloedsuiker spiegel stijgt enorm, en je krijgt nog meer trek, veelal in….jawel nog meer suiker. 

De reden dat bij het afvalproces suiker veelal wordt verminderd is om de volgende redenen; 

  • Het wordt snel als vet opgeslagen als de energie die het kan leveren wordt gevraagd door het lichaam. 
  • Het geeft niet een verzadigd gevoel, waardoor de kans groot is dat je trek krijgt en andere dingen gaat eten waardoor je snel boven je caloriebehoefte komt. 
  •  Je bloedsuikerspiegel stijgt enorm, gebeurt dit heel vaak worden je hormonen uit balans gebracht. 
  •  Te veel suiker slecht is voor je gezondheid, het is een veroorzaker van diabetes type 2, je immuunsysteem wordt aangetast waardoor je allemaal kleine ontstekingen in je lichaam krijgt. Bij te veel aan suikers is de kans op kanker groter en het verstoord je mineraal balans waardoor calcium en magnesium minder goed wordt opgenomen. 

 

Ik hoor je nu denken……hoeveel suiker is de grens? 

Hou het volgende aan; van je koolhydraten per dag maximaal 100 gram suiker waarvan 50 procent uit fructose bestaat. (Fructose zit in fruit, koek, snoep, chocolade en frisdranken) 

 Eigenlijk is de conclusie dat er geen gezond en ongezonde voeding bestaat. Fruit noemen veel mensen gezond, maar kom je daarmee boven de 50% fructose uit is fruit ineens helemaal niet meer ‘gezond’. Zo ook met chocolade, dit vinden veel mensen weer ‘ongezond’, maar ook hier geldt, blijf je onder de 100gram suiker en daarvan is maximaal 50% uit fructose dan kan dit prima in je voedingspatroon!!! 

 

P.S. Wanneer je bloedsuikerspiegel vaak omhoog wordt geschoten doordat je veel suiker hebt genomen, zet je lichaam insuline. Insuline versnelt het verouderingsproces. 

Geef een reactie