Let’s talk about de enge koolhydraten!

Hoi mega sunshine!

Als ik vraag wat zijn koolhydraten en wat is het effect van koolhydraten, dan merk ik dat er veel onwetendheid over is. Vaak hoor je:

  • Je wordt er dik van
  • Veroorzaken suikerpieken
  • Ze maken je sneller oud
  • Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat je super snel afval

wat zijn koolhydratenHerkenbaar? Ik merk dat wanneer je een gesprek hebt met mensen over koolhydraten ze wellicht ergens een klepel, klinkel, deurbel hebben horen rinkelen maar daar blijft het ook bij. En dat is echt zonde want als je snapt wat koolhydraten zijn en hoe ze werken dan is er niet zoveel engs meer aan en kan je ze juist nuttig inzetten.

 

Even de schoolbanken in, wat zijn koolhydraten?

Een calorie kan geleverd worden uit eiwitten, vetten, koolhydraten of alcohol. Allen kunnen energie aan het lichaam geven.

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Je hebt twee varianten, de complexe en niet complexe koolhydraten. Het verschil tussen beide is dat complexe koolhydraten (bijv. havermout, rijst, pasta, aardappels, volkoren brood, peulvruchten en Brinta) langer in je lichaam aanwezig zijn omdat ze eerst door het lichaam moeten worden afgebroken.

wat zijn koolhydratenNiet complexe koolhydraten (bijvoorbeeld suikers, witte pasta, wit brood, energiedranken, snoep etc.) worden vrijwel direct opgenomen in het bloed en leveren razendsnel energie en het zorgt ervoor dat de suikerspiegel snel stijgt. Stijgt deze spiegel vaak op een dag en zit er geen grote inspanning rondom de voeding met veel suikers dan is de kans groot dat het lichaam dit opslaat als vet. Let wel…dit is alleen als je in een calorieoverschot zit!

Langzame en snelle koolhydraten

Misschien heb je er wel eens van gehoord, langzame en snelle koolhydraten terwijl ik net alleen maar kletste over complex en niet complex. Trek het even los van elkaar. Producten die koolhydraten bevatten kunnen snel of langzaam worden opgenomen door het lichaam. Zoals ik hiervoor beschreef worden suikers super snel opgenomen, deze zijn dus snelle koolhydraten maar bijvoorbeeld aardappelen zijn langzame koolhydraten.

Dit heeft ook gelijk met verzadigend gevoel te maken, van snoep kan je blijven eten en raak je niet gevuld, terwijl na drie aardappelen eten je al mega vol zit (tenminste ik wel). Nu is er ook een verband hoe snel de suikerspiegel stijgt, bij snoep/suikers is dit vrijwel direct, bij aardappelen bijna niet.

SlapenHoe snel de suikerspiegel stijgt na het eten van koolhydraten worden gelabeld met een GI-waarde (glycemische index – gly wat? Ja die). Deze index kan handig zijn als je snelle suikers wil verwijden, ze zorgen voor een suikerpiek, waarna je vaak duf en moe wordt en jij juist denkt….he ik wordt dutjes, ik moet wat eten.

 

Maar maakt het uit welke koolhydraten je neemt voor spiermassa of vet verbranding?

Nope. Studies wijzen aan dat producten met eenzelfde hoeveelheid calorieën maar met een verschillende GI-waarde het geen verschil maakt hoe snel je afvalt of aankomt. Echter (bah..ik klink hierdoor als iemand met een bril op het puntje van haar neus…ik zie mezelf al helemaal zitten haha) maakt het wel uit hoe je je voelt, hoe gezond je bent en welke verhoudingen je lichaam heeft. Sec afvallen en aankomen gaat nogsteeds om de inname van je calorieën.

Er is alleen wel ergens een verband tussen die twee. Wanneer je wil afvallen en producten met een lage GI-waarde (en dus langzaam worden afgebroken en met een meer verzadigend gevoel) je minder snel de neiging hebt om boven je kcal behoefte te eten, en het daardoor makkelijker wordt om af te vallen omdat je continue gevuld bent en minder stijging hebt in je suikerspiegel.

Nog even terugkomend op de stellingen;

· Je wordt er dik van

Zeker niet waar. Je wordt dik van meer calorieen dan je energiebalans, niet van teveel koolhydraten. En ja, wel als je door teveel koolhydraten boven je calorieën komt.

· Veroorzaken suikerspiegel pieken

Koolhydraten bestaande uit suikers veroorzaken zeker een suikerspiegel piek, Bijvoorbeeld van zoete aardappelen bijna niet. Let dus goed op met zulke uitspraken dat je weer waar je het over hebt.

wat zijn koolhydratenEn dan heb je een suikerspiegel piek, dit wil je niet te vaak hebben op een dag, dat is zeker niet goed, maar een of twee keer op een dag kan je lichaam prima hebben. Mocht je een suiker moment willen inplannen, zorg dan dat je het inplant en dan gelijk goed doet (rekening houdend dat je niet met het doel afvallen boven je caloriebalans wil komen), liever een keer op een dag een hoge piek dan allemaal kleine piekjes.

Dit is ook de reden dat ik de Tony Guide heb geschreven. Hierin leer ik je hoe jij kunt afvallen én Tony eten, mjam! Check de homepagina voor het gratis e-book.

· Ze maken je sneller oud

Het is bewezen dat suikers, dus snelle koolhydraten, je sneller oud maken omdat deze type koolhydraten weinig voedingsstoffen voor je lichaam bevatten. Daarom worden suikers ook wel lege calorieën genoemd.

· Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat je super snel afval

Koolhydraten houden van nature ongeveer 3x zoveel vocht vast van hun eigen gewicht. Dus stel je hebt 300 gram aan koolhydraten gegeten, dan houd je lichaam zo’n900 ml aan vocht vast. Dus als je een avond veel pasta hebt gegeten of brood dan houdt je lichaam vocht vast en laat de weegschaal de volgende dag een hoger getal zien op de weegschaal.

Crabs koolhydratenEn andersom, als je ineens heel weinig koolhydraten eet lijkt het alsof het vet van je lichaam afvliegt. In werkelijkheid is dit in de eerste twee weken veelal puur vocht.

Mocht je willen weten hoe je nu echt kan berekenen hoe je bent afgevallen in vetmassa, lees dan dit blog: Afvallen?! Zo meet je of je echt afgevallen bent!

 

Ik hoop dat je weer een stuk wijzer bent!

Oh, nog een laatste tip. Het klopt dat je loom en suffig wordt van koolhydraten. Eet ze daarom lekker in de avond dan slaap je heerlijk!

Veel liefs,

Paula

Geef een reactie