Word ik niet gelijk heel groot en vierkant als ik ga krachttrainen? 

Een aantal keer per week heb ik intakegesprekken met mogelijk nieuwe vrouwen die ik mag begeleiden naar haar doel. En een aantal vragen komen eigenlijk standaard terug, zo ook deze; word ik niet gelijk heel groot en mega gespierd als ik ga beginnen met krachttraining voor vrouwen?

Ah got it, plop, ook in mijn hoofd gelijk een hulk-vrouw, bonk spier, mega droog (weinig vet) en een wellicht iets wat lage stem als ze wat wil zeggen. Dit is eigenlijk wat niemand ambieert om te worden, right? Maar blijkbaar is er toch een soort van angst dat we er na een jaar trainen zo uit komen te zien.

En mijn reactie in mijn hoofd is dan – en wel op een lieve manier natuurlijk – maar dat is; you wish! En niet om er zo uit te zien, maar wel om het idee te hebben dat je in een korte tijd zo makkelijk en veel spier kan aanmaken. Want dat is VERRE van zo! Überhaupt is het al een soort van kunst om spier aan te maken, voor vrouwen is het helemaal een grotere uitdaging – maar zeker niet onmogelijk!

Waarom maken mannen sneller spieren aan dan vrouwen?

Allright, voor een groot deel ligt dit aan het hormoon testosteron.

Vrouwen produceren gemiddeld slechts 7% van de hoeveelheid testosteron die een man produceert. De hoeveelheid aangemaakte testosteron wordt gezien als de belangrijkste potentie voor het opbouwen van spiermassa.

Je voeding en energiebalans

Naast je hormonen speelt voeding een onwijs belangrijke rol of je spiermassa aanmaakt. In deze blog lees je waarom eiwitten en koolhydraten zo belangrijk zijn bij het opbouwen en/of behouden van je spieren. Maar veel vrouwen die bij mij aankloppen omdat ze een aantal of veel kilo’s vet kwijt willen en vrouwelijke shape willen terugkrijgen.

Om dit te bereiken kom je in een negatieve energiebalans om je vet te verbranden. In deze fase is het behoud van spiermassa erg belangrijk. Wanneer je wil afvallen is het bijna onmogelijk om in diezelfde tijd ook veel spiermassa te maken, je traint hard om ze te behouden. Je vetlaagje wordt veel minder waardoor je spieren zichtbaar worden en optisch daardoor veel groter lijken. Heb je je gewenste vetpercentage bereikt dan kan je een fase ingaan waarbij je focus ligt op spieropbouw dit kan met krachttraining voor vrouwen.

Ook je lichaamstype heeft invloed op hoe snel je gespierd wordt.

Ook het lichaamstype speelt een rol. Dit heeft te maken met welke soort spiervezel jij van nature hebt. Ben jij beter in sprintjes trekken of bijvoorbeeld meer duurlopen. Bijna elk mens is in het ene beter als het andere. Dit heeft er ook mee te maken hoe snel jij spieren opbouwt en hoe snel ze zichtbaar zijn. Dit kan je goed zien met sprinters, die zijn super gespierd terwijl marathonlopers heel dun zijn.

Op het type spiervezel maak je ook een trainingsschema voor in de sportschool. Heb jij meer de spiervezel van een sprinter en wil je niet heel vierkant en bulky worden (ook al gaat dat nog steeds super langzaam en heeft dit jaren nodig) dan ga je op een lagere intensiteit trainen maar veel herhalingen. Zelf heb ik bijvoorbeeld meer het lichaam van een duurloper en om wat spiermassa aan te zetten moet ik met zwaar gewicht trainen en weinig herhalingen.

Op deze manier kan je spelen hoe het lichaam eruit komt te zien op basis van individuen. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat ik in mijn intakes als tijd vraag om foto’s. Dan zie je al snel waar iemand goed in is. Door nog andere vragen te stellen is al vrij snel duidelijk welk type spiervezel een vrouw heeft. Dit in combinatie met het doel en niveau stel ik de trainingsschema’s op.

Overall kan wel gesteld worden dat wanneer je wel goed de vrouwelijke accenten wil benadrukken – strakke taille, ronde billen en schouders – dat krachttraining de meest effectieve manier is om dit te bereiken.

So, don’t worry and be happy! Je zal geen lage stem krijgen en niet snel een vrouwen hulk worden met krachttraining. Misschien is bodyshaping een beter woord dan bodybuilding?? Ik doe graag aan bodyshaping. Wil jij begeleid worden naar jou droomfiguur, je fit en mega energiek voelen? Weer blij zijn met je lichaam als je in de spiegel kijken en met veel zelfvertrouwen in een jurkje lopen? Klik dan op de onderstaande button.

Veel liefs, Paula

Geef een reactie