Help, ik heb sinaasappelhuid! Zo kan je cellulite voorkomen!

Veel vrouwen hebben er last van, cellulite and we hate it! Eigenlijk willen we allemaal cellulite voorkomen, am I right?!

Ik zelf ook, de ene periode meer als de andere. Soms kan ik cellulite helemaal voorkomen en ben ik super happy!

Tijdens mijn marathonperiode (yessssss before I was a marathoner) liep het helemaal de spuigaten uit. De maan met al haar kraters is er werkelijk mix bij. Maar inmiddels weet ik wel exact wanneer ik er meer last van heb, en wanneer minder. Deze ervaringen en tips wil ik graag met je delen zodat jij ook zonder die kraters kan leven.

Maar, wat is het cellulite?

(Gedsie…ze hebben er ook niet het meest charmante woord voor gekozen..)

We kruipen even in de huid.

In de volksmond wordt cellulite vaak verward met cellulitis. Moge duidelijk zijn dat deze 2 termen beide wat anders betekenen.

Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuids bindweefsel.

Hierbij toont de huid kuiltjes, wat vaak gepaard gaat met een warme huid, roodheid, zwellingen en soms zelfs koorts. Wanneer in de medische wereld een term eindigt op ‘itis’, betekent dit altijd dat het om een ontsteking gaat. Bij cellulite is er geen sprake van een ontsteking. Het is een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur.

Cellulite is vooral een vrouwenaandoening. Bij mannen komt het daarom ook veel minder voor (bij deze… het leven is niet eerlijk!) Dit komt door een andere verdeling in de huid van spierweefsel, vetweefsel en bindweefsel.

Cellulite herken je aan kuiltjes en bobbeltjes in de huid. Dit komt meestal voor op de billen, dijen of benen. Simpelweg omdat bij vrouwen op deze plekken de meeste vetcellen zijn opgeslagen. Hoe meer vetcellen, hoe duidelijker het te zien is. Cellulite kan in principe ook op andere plekken voorkomen, zoals op de bovenarmen of de buik.

Hoe komt dat eigenlijk, die sinaasappelhuid?

Cellulite gaat eigenlijk heel erg over gezondheid. De conditie van je huid is namelijk een afspiegeling van hoe gezond je eigenlijk bent. Als je last hebt van cellulite, dan heeft dit in de meeste gevallen te maken met een proces in het lichaam wat is verstoord.

Een gezonde huid begint van binnen!

Daarom kan de oorzaak van een sinaasappelhuid worden gevonden bij:

 • Ongezonde voeding
 • Te weinig beweging
 • Teveel stress
 • Medicijnen
 •  Teveel alcohol

De gevolgen hiervan kunnen zijn:

 • Vochtophopingen
 • Slechte doorbloeding
 • Afvalstoffen die niet goed kunnen worden afgevoerd
 • Verstopte vetcellen die samenklonteren

Door deze gevolgen ontstaat vervolgens cellulite.

Het is dus essentieel om je lichaam van de juiste voedingsstoffen en bouwstenen te voorzien, zodat het zichzelf op de juiste manier kan genezen en repareren. Als je gezond eet, wordt je huid vanzelf weer stevig en stralend, zonder kuiltjes en groeven.

Enough van dit…..

Wat kan je zelf doen om cellulite te voorkomen?

Tip 1: Eet voldoende van dit:

 • Broccoli
 • Eieren
 • Knoflook
 • Uien
 • Eieren
 • Avocado
 • Erwten
 • Linzen
 • Tarwekiemen

Deze producten bevatten veel aan aminozuren (aminowat? Simpelgezegd een eiwit die afgebroken is en die bijdragen aan een mooie gladde huid).

Tip 2: Neem genoeg vitamine C

Wij als mens kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dit moeten we binnenkrijgen via voeding.

Vitamine C is nodig om het bindweefsel in de huid aan te maken. Bindweefsel zorgt ook voor een mooie strakke huid en helpt dus om cellulite te voorkomen.

Tip 3: Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten

Je lichaam kan bewerkte producten veel moeilijker functioneel inzetten als bouwstof voor het lichaam. De eerste reactie die het lichaam geeft op onbewerkte voeding is, ik wil het opslaan als vet, of ik wil het zo snel mogelijk het lichaam uitwerken. Beide niet heel positief voor het lichaam. Hoe meer vet, hoe minder cellulite je kan voorkomen.

Tip 4: Stimuleer de bloedsomloop!

Doordat je bloedsomloop wordt gestimuleerd kan je lichaam de afvalstoffen kwijt. Deze blijven onder andere in het vet hangen, en daardoor krijg je weer een lelijke huid. Dus ga meer sporten, probeer elke dag een zweetmoment te hebben en sluit elke douchebeurt koud af….ja I know, hier ga je niet blij mee zijn. Maar het went, en het is heerlijk om lekker fris en wakker de douche uit te stappen (En ja, je mag nu denken, die Paula is crazy haha, that’s fine by me (-:)

Tip 5: Verminder je stress

Dit is de  belangrijkste tip die ik bijna heb voor je voor het verminderen van cellulite. Zelf merk ik het enorm, op vakantie is he

t bijna weg omdat ik dan zwaar relaxt ben, als ik net voor een belangrijke deadline zit…voilà daar zijn de putten weer!!!! Pak je ontspan momentje op de dag, wat het ook is…ontspan bewust. Even al je spieren ontspannen, rustiger ademhalen, je hoeft alleen maar te denken wat span ik nog wel aan, en die spieren laat je vervolgens ook los. Werkt echt onwijs goed! So…vanavond in bed, al je spieren ontspannen moment pakken.

Tip 6: Inkopper….verlaag je vetpercentage!

Neem die stap, ga er serieus mee aan de slag. En mocht je dit niet alleen kunnen, dan wil ik je hier dolgraag bij helpen. Wij samen als team, jou vetpercentage verlagen. Het lijkt me leuk je te leren kennen. Klik op de button onderaan deze blog voor meer informatie over het Sunshine Coachingstraject. Dat gaan we samen kijken op welke manier ik jou het beste kan begeleiden om jou doel te behalen.

Tip 7: Drink genoeg water!

Drink minimaal 2,5 liter water per dag! Een betere vochtbalans in je lichaam zorgt voor dat je makkelijker vet verliest.

Start ochtends gelijk na het opstaan al met een halve liter water en probeer om rond 16.00 uur al 2 liter water te hebben gedronken. Als je de grootste hoeveelheid in de avond drinkt kan het zijn dat je vaak in de nacht naar het toilet moet. Niet heel prettig voor je welverdiende nachtrust.

Heel veel succes om bovenstaande tips toe te passen. Ik hoop dat je cellulite kan voorkomen!

Tot snel!

Liefs, Paula den Blanken

Geef een reactie