Hoe vaak wegen tijdens afvallen

Je wilt afvallen maar vandaag laat de weegschaal 62,8 zien en morgen weer 63,6. Dit is een mega verschil! Zwaar demotiverend! Herkenbaar? No worries..! In deze blog vertel ik hoe het komt en hoe vaak je je moet wegen tijdens het afvallen.

Why?

Als je tijdens het afvallen dan maar 1 keer in de week gaat wegen, is het cijfer niet heel betrouwbaar. Per dag kun je namelijk enorm schommelen in je gewicht, soms wel een kilo verschil per dag! Het schommelen kan bijvoorbeeld komen omdat je de dag ervoor veel water hebt gedronken, hebt getraind of omdat je bijvoorbeeld meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Koolhydraten houden van nature meer vocht vast dan vet en eiwitten. Anders gezegd, je zult zwaarder zijn op de weegschaal omdat meer vocht vasthoudt.

Lees in deze blog wat het effect is van koolhydraten.

Kortom, er zijn zoveel factoren die invloed hebben op je gewicht dat het veel interessanter is om te kijken naar een gemiddelde gewicht over een langere periode, dan waarde te geven aan je gewicht wat op dat moment op de weegschaal staat. Afvallen wordt nu echt leuker op deze manier.

Hoe vaak wegen tijdens afvallen?

Ik adviseer mijn klanten, Vrouw die blij is tijdens het wegen, ze heeft haar doel behaald om zich elke dag te wegen. Stap het liefst gelijk ’s ochtends vroeg, nadat je uit bed stapt en je behoefte op het toilet hebt gedaan, naakt op de weegschaal. Dus je eet en drinkt ervoor nog helemaal niets. Dan heb je het meest betrouwbare getal.

Doe dit elke dag op (als het mogelijk is) hetzelfde tijdstip op dezelfde weegschaal. Schrijf het getal ergens op en hecht hier totaal geen waarde aan. Zoals we net hebben besproken betekent het gewicht helemaal niets.

Wanneer je een hele week (7 dagen) hebt gewogen bereken je gemiddelde van die 7 dagen. In mijn geval zou dit bijvoorbeeld 63,1 kilo zijn.

De week erna doe je precies hetzelfde.

Hier neem ik al voorbeeld het gemiddelde van de 7 gewogen dagen 63,1 kilo. 63,1 (week 1) – 62,8 (week 2) = 300 gram (0,3 kilo) afgevallen (-:

Hierbij een overzicht hoe het eruit kan zien;

Week 1Week 2
Maandag63,262,9
Dinsdag63,562,1
Woensdag62,862,4
Donderdag63,863,5
Vrijdag63,163,3
Zaterdag62,663,1
Zondag62,562,6
Gemiddelden63,0762,8

 

Als je twee weken je gaat wegen tijdens afvallen en alles opschrijft zie je en verschil. Het verschil tussen deze twee weken ben je echt afgevallen. De variabelen zoals vocht in je lichaam heb je hiermee voor 99% weggewerkt. Dit werkt enerzijds veel fijner omdat je leert niet direct waarde te hechten aan het gewicht op de weegschaal (whoehoe nooit meer in de ochtend gelijk chagrijnig zijn!)
Anderzijds weet einde van week 2 hoeveel je daadwerkelijk bent afgevallen, lekker trots gevoel!
Natuurlijk doe je deze vergelijking ook weer met week 2 – week 3 enz enz. als je je progressie over een langere periode wil bijhouden.

Vrouw met appel die zich gaat wegen

Meten is weten!

Nu is het wegen een meetpunt tijdens het afvallen, maar soms kan het frustrerend zijn als je weegschaal geen verschil laat zien terwijl je wel minder calorieën inneemt? Meet hiernaast ook je arm, middel (twee centimeter boven en onder je navel), je heup en bovenbeen omvang. het kan in sommige gevallen goed zijn dat je niet direct afvalt in gewicht, maar dat wel de centimeters lager worden. Enneh….uiteindelijk gaat het toch om wat we in de spiegel zien in plaats van de weegschaal..eens?

Heb je vragen hierover? Stuur mij gerust een bericht terug!

Veel liefs,

Paula den Blanken

 

Geef een reactie